Uutta oppimassa puolin ja toisin – Kotoutumiskoulutuksesta hyviä kokemuksia


VR Trackin ratikkatyömaalla Tampereella päästiin mukaan tutustumaan aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen. Työmaamestari Tomi Salon ryhmässä oli mukana gambialainen Jarju Alieu tutustumassa töihin kuusi viikkoa alkusyksyn aikana.

Tampereen aikuiskoulutuskeskus (TAKK) järjestää erilaisia koulutuksia ja työharjoitteluita.

– Toiminnan tavoitteena on edistää opiskelijan kotoutumista hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan. Koulutuksessa opitaan kieltä ja viestintätaitoja, kulttuurin ominaispiirteitä sekä yhteiskunnallisia- ja työelämätaitoja, kertoo Päivi Keskinen TAKK:sta ja jatkaa:

– Koulutuksen tarkoitus on olla ohjaavaa. Opiskelijat ovat olleet vasta vähän aikaa Suomessa, joten työelämään näin tutustuessa he pääsevät huomaamaan, kiinnostaako kyseinen ala, ja mitä he voisivat tehdä seuraavaksi kielen tai alan oppimisen suhteen.

VR Trackin Rakentamisen resurssipäällikkö Matti Ovaska innostui työssäoppimiskokemuksen tarjoamisesta.

– Tällaiset kokemukset tuovat varmasti hienoa lisäarvoa myös meille työnantajana sekä erityisesti ryhmälle, joka pääsee näyttämään työtään, kertoo Ovaska.

TAKK:n koulutuksessa tänä vuonna uutena moduulina on eri ammattialoihin tutustuminen – yhtenä teknologia-alan ammatit. Jarju Alieu kertoo, että hän on toiminut Gambiassa putkimiehenä sekä vastaavissa rakennusalan töissä, myös siitä syystä hänestä VR Trackin rakennustyömaalle oli hienoa tulla.

Tomi Salo ja muut työkaverit ovat ottaneet minut erittäin hyvin vastaan. Hienointa on ollut, että työkaverit ovat antaneet tehdä itse ja näyttäneet oikeita töitä, eivätkä keksineet minulle helppoja juttuja.

Työn fyysisyys oli tiedossa etukäteen, mutta se yllätti Alieun.

– Pidän siitä, että työ on fyysistä ja saa tehdä käsillä. Kuitenkin 8 tunnin fyysiset päivät yllättivät minut.

Vaikka työ onkin ihan uutta Jarju Alieulle, Tomi Salon ja ryhmän mielestä hän onnistui hyvin.

– Kyllä Jarju oli hyvä lisäkäsi meillä ratikkaprojektilla. Tällaisessa projektissa, missä ei olla tiukissa liikenneraoissa, pystyttiin työskentelemään tosi hyvin, vaikka kovaan työntekotahtiin meillä joutuukin tottumaan, Salo kertoo nauraen.

Työt ovat olleet pääosin ratikkakiskon päällysrakennetöitä, mitkä ovat lähes pelkästään erittäin fyysisiä töitä.

– Mielestäni tämä oli oikein kiva kokeilu, on ollut hienoa päästä perehdyttämään ja opettamaan työtä ja suomalaista kulttuuria, hän jatkaa.

Työharjoittelulla ei haeta korvattavaa työvoimaa vaan silloin onnistutaan, kun puolin ja toisin pystytään nostamaan eri kulttuureja esille.

– Hyötyaste tuottavuuden näkökulmasta ei ole suurin, koska tietenkin joutuu neuvomaan monta kertaa ja opastamaan. On kuitenkin hienoa nähdä, miten suomen kielikin taittuu reilun vuoden täällä asuneelta, tiivistää Salo ja jatkaa:

– Mutta kyllä me otetaan samaan porukkaan tekemään, että oppii. Mielestäni tämä on toiminut hyvin, koska ollaan itsekin saatu uusia näkökulmia asioihin.

Tutustu TAKK:n koulutustarjontaan täältä.